Znaczenie przemysłu

Chłodna historia

Chłodnictwo to technika, dzięki której produkty zachowują świeżość na dłużej. Zazwyczaj ludzie nie zdają sobie sprawy, że jeszcze sto lat temu życie było o wiele trudniejsze niż obecnie. Teraz każdy posiada w domu lodówkę, w której mrozi takie rzeczy, jak np. mleko albo mięso. A dawniej najskuteczniejszym sposobem przechowywania jedzenia było silne solenie.

Chłodnie

Autor: Nicholas Eckhart
Źródło: http://www.flickr.com

Wyobraź sobie, jak okropny smak musiały mieć takie przesolone potrawy. Nie mówiąc już o tym, że takie stężenie soli wykazuje szkodliwy wpływ na kondycję człowieka. Taka metoda przechowywania sprawiła, że sól wtedy była warta tyle, co złoto. Najzamożniejsi magnaci mieli kopalnie soli. W Polsce dochody z kopalni tej kryształowej przyprawy płynęły prosto do majątku królewskiego – był to jeden z przywilejów.

Należy wiedzieć również, skąd wziął się zakaz wcinania wieprzowiny w dwóch wielkich religiach – Judaizmie i Islamie. Gdy nie nie znane były chłodnie, wieprzowina bardzo łatwo się psuła. A owe religie rodziły się na obszarach pustynnych (Palestyna, półwysep arabski), proces degradacji był tu przyspieszony. Z tej przyczyny zakazano wcinania tego smakołyku, żeby zabezpieczyć ludzi przed niebezpiecznymi schorzeniami pokarmowymi.

Współcześnie chłodnie warszawa oraz mroźnie zobaczymy w każdym sklepie z jedzeniem i w każdym magazynie pożywienia. Niegdyś przed zatruciami zgniłą żywnością osłaniały przepisy religijne, teraz na straży ludzi stoją restrykcyjne przepisy prawne. Faktem jest, że różne artykuły wymagają różnych cech chłodzenia. Istnieją artykuły, które gniją prędko, takie jak np. jajka. Są także rzeczy mniej psujące się, takie jak ziemniaki.

O ile szukasz elementów do chłodni, możesz odszukać w sieci sprzedawców, którzy je sprzedają. W tym celu do wyszukiwarki wpisz słowa „automatyka chłodnicza”. Aby skonkretyzować wyniki zapytania, do wpisanego hasła należy dołączyć jeszcze miasto, w którym żyjesz, na przykład „automatyka chłodnicza Szczecin”.